Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Voeten

 

Zweetvoeten, onaangename geur. Veel mensen hebben er last van. Soms extreem. Maar er zijn maar weinigen die er over durven te spreken. Toch zou dat goed zijn. Soms zijn er bijzondere oorzaken vanwege organische of hormonale storingen. Ook kunnen de symptomen verminderd worden door behandeling en zelfzorg. De vakkundige voetverzorger kan u hierbij van dienst zijn.
Transpiratie is een wezenlijke funktie van het lichaam. Onder andere bedoeld voor de temperatuurregeling, namelijk afkoeling door verdamping. Zelfs als we niet merken dat we zweten, verdwijnt er per dag via de zweetkliertjes een halve liter vocht uit ons lichaam. Bij hitte of zware inspanning kan dat oplopen tot wel vijf liter. Zweet bevat niet alleen water, maar ook urinezuur, zouten, aminozuren en melkzuur. De dichtheid van de zweetkliertjes is het grootst op het voorhoofd, de handpalmen, de oksels en de voeten. Juist bij de voeten kan het vocht het moeilijkste verdampen door het dragen van schoenen en kousen.
Zweet dat pas is onstaan is reukloos. Maar door micro-organismen wordt het zweet na verloop van tijd ontbonden en ontstaan onaangenaam ruikende zaken als amine, boterzuur, kapron-kaprylzuur…De meest simpele oplossing is om het zweet weg te wassen voordat die geur optreedt. Het is raadzaam daarvoor speciale voetbaden te gebruiken. Echter de werking hiervan verdwijnt nogal snel doordat de bacteriën die in de diepere huidplooien, in de schoenen en sokken voorkomen steeds opnieuw hun weg naar de huid vinden.
Deodorants bevatten stoffen die de bacteriën doden of tegenhouden. Ook bevatten ze stoffen die de zweetgeur bedekken.
Ook etherische oliën in crèmes, lotions, en sprays hebben een natuurlijke bacteriëndodende werking.
Zweetremmende produkten vernauwen de afvoerbuisjes van de zweetklieren.

Tips:

  1. Een verhoogde hygiëne bij sterk zweten is goed. Maar gebruik bij het wassen liefst speciale voetbaden voor optimale reiniging en verzorging van de huid
  2. Wrijf daarna de huid in met vettige crème of lotion. Combinatie producten hebben tegelijk een ontgeurende werking. Of gebruik een poeder of deospray.
  3. Tussendoor met koud water wassen is goed en heeft een langdurige werking.
  4. Elke dag schone kousen aantrekken, het liefst katoen. De schoenen en eventueel ook de kousen meerdere keren per dag verwisselen.
  5. Verlucht de voeten. Draag zo weinig mogelijk schoenen. Kies indien mogelijk voor open of luchtdoorlatende schoenen.
  6. Draag leren schoenen (ook de binnenbekleding), die bovendien de voet niet afsluiten.
  7. Drink minder koffie en alcohol en gebruik geen scherpe kruiden

 

images-2